Melktanden

Waarom moeten melktanden zo goed worden verzorgd als ze later toch worden gewisseld?

Het melkgebit reserveert als het ware de plaats voor het blijvende gebit. De melktanden zorgen voor een uitgebalanceerde, noodzakelijke steun tussen boven- en onderkaak.

Veelvuldig kauwen met het melkgebit zorgt voor een goede ontwikkeling van het kaakgewricht. Als de melktanden te vroeg verloren gaan, verstoort dat de ontwikkeling van de gezichtsschedel, de volgroeiing van de keelholte en neusholte en het onder- en bovenkaakbeen. De overgebleven tanden bewegen zich dan in de richting van de ontstane gaten. Bovendien is het schoonhouden van het gebit dan een stuk moeilijker, met als gevolg tandplaque, cariës en tandvleesontsteking. Dat veroorzaakt naast pijn mogelijk opnieuw tandverlies. Om al deze redenen is een goede verzorging van het melkgebit essentieel.

Wanneer krijgt mijn kind zijn blijvende gebit?

Rond 6 maanden komen de eerste melktandjes door en bij 3 jaar is het melkgebit van 20 tanden en kiezen compleet. Meisjes krijgen hun melktanden over het algemeen iets later dan jongens. De eerste kiezen van het volwassen gebit komen rond de leeftijd van 6 jaar door.

De wisseling van tanden en kiezen begint officieel pas op het moment dat de snijtanden uitvallen. Het volwassen gebit telt bij ±12 jaar 28 tanden en keizen. Als je alle verstandskiezen meerekent, kan een gebit tussen het 18e en 21e levensjaar 32 tanden en kiezen bevatten.