Gebitsslijtage
Behandeling van gebitsslijtage.
Tandarts Paul Bovens is ervaren in het behandelen van mensen die een gesleten gebit hebben. Bij gebitsslijtage worden tanden en kiezen korter en komt het gevoelige tandbeen bloot te liggen waardoor het gebit lelijk wordt en daardoor pijnlijk kan zijn bij eten en warme en koude dranken.
Waardoor komt gebitsslijtage?
Gebitsslijtage kan ontstaan door :
- Inwerking van zuur uit bijvoorbeeld de voeding of maagzuur. We spreken dan van gebitserosie
- Knarsetanden. Mensen die heel erg knarsetanden kunnen daardoor als het ware hun eigen gebit opeten.
Tijdens het slijtageproces vergroeit het gebit waardoor er geen plaats meer op de kauwvlakken is om die af te dekken en de gesleten kiezen en tanden kunnen dan alleen maar hersteld worden door de beet flink te verhogen. Daarom moeten bij een behandeling meestal alle tanden en kiezen worden behandeld. De beste manier is om dat met composiet te doen, dat wordt geplakt aan de tand. Dan hoeft er weinig aan de toch al weggesleten tanden te worden geslepen en het is tevens de meest goedkope behandeling.
Behandeling voor gebitsslijtage.
Allereerst maakt u een afspraak voor een intake consult. Tijdens dat consult wordt vastgesteld wat het probleem is en of er behandeld moet worden. Voor een uitgebreide behandeling moeten mondfoto’s, röntgenfoto’s en gebitsmodellen worden gemaakt zodat een voor u precies passend behandelplan kan worden gemaakt.
Kosten behandeling gebitsslijtage.
Wat betreft de kosten hangt het van de toestand van het gebit af of er mogelijk een bijdrage uit de basisverzekering kan worden verkregen. Die mogelijkheid zal worden besproken en eventueel zal bij de zorgverzekeraar een aanvraag worden ingediend. Toch zult u altijd rekening moeten houden met een eigen bijdrage voor de behandeling.